Το συναίσθημα της ντροπής συνδέεται με το κοινωνικό άγχος και την φοβία. Πολλά άτομα αισθάνονται αμηχανία και μειονεκτικά σε κοινωνικές καταστάσεις ή σε δραστηριότητες που θα πρέπει να κάνουν κάτι μπροστά στους άλλους.
Επίσης νιώθουν ότι στις κοινωνικές συναναστροφές τους βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και ότι οι γύρω τους παρατηρούν, ασκούν κριτική και σχολιάζουν με αρνητικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να βελτιώσουμε το συναίσθημα μας και γενικότερα την ποιότητα ζωής μας.
Ακολουθούν 4 τρόποι για να ξεπεράσουμε την ντροπαλότητα μας:
1. Nα προετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμπεριφοράς
Η ντροπή, σε αντίθεση με την εσωστρέφεια, η οποία συνδέεται με την ησυχία και το να είμαστε “συγκρατημένοι” χαρακτηρίζεται από έντονη τάση να υπερεκτιμάται ο αρνητικός έλεγχος. Υπάρχει ένας τεράστιος φόβος ότι άλλοι θα μας αξιολογήσουν με αρνητικό τρόπο. Έτσι σκεπτόμαστε υπερβολικά πως να μην κάνουμε λάθος, αντί να σκεπτόμαστε πώς να κάνουμε κάτι σωστό.
Ένας τρόπος για να μειώσουμε το άγχος μας είναι να προσχεδιάσουμε έναν τρόπο συμπεριφοράς ενώ πρόκειται να βρεθούμε με κόσμο και να συζητήσουμε. Μπορούμε να ετοιμάσουμε κάποιες πιθανές απαντήσεις που θέλουμε να δώσουμε σε ερωτήσεις που πιθανώς να μας κάνουν. Τέτοιες πιθανές ερωτήσεις είναι οι εξής: Ποια είναι τα τρέχοντα γεγονότα που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε; Τι συμβαίνει στη ζωή μας και νιώθουμε άνετα να το μοιραστούμε; Τι κοινό έχουμε με τους άλλους που θα είναι εκεί;
Ακόμη μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας μια στρατηγική εξόδου, περισσότερο για ασφάλεια και όχι για να την χρησιμοποιήσουμε. Αν εκθέσουμε τον εαυτό μας στον φόβο μας, τότε είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον ξεπεράσουμε. Ακόμα καλύτερα αν έχουμε προετοιμάσει και μια στρατηγική αποχώρησης, τότε δεν θα νιώσουμε ποτέ παγιδευμένοι.
2. Να δώσουμε στον εαυτό μας έναν ρόλο
Πολύ συχνά τα ντροπαλά άτομα αισθάνονται άβολα στην εργασία τους και χάνουν εύκολα την αυτοπεποίθησή τους σε καταστάσεις όπου ο ρόλος τους δεν καθορίζεται από τη δουλειά τους. Αν έχουμε δώσει όμως έναν ρόλο, δηλαδή την αίσθηση του σκοπού και με κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε τότε θα μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό το άγχος μας και θα αισθανόμαστε αρεστοί και αποδεκτοί.
3. Μην τα “ρίχνουμε” όλα σε μας
Οι ντροπαλοί άνθρωποι είναι συχνά πολύ επικριτικοί για τον εαυτό τους και ο εσωτερικός διάλογος τους μπορεί να είναι πολύ σκληρός και να περιλαμβάνει πράγματα που δεν θα λέγανε ποτέ σε άλλους ανθρώπους. Όταν κρίνουμε σκληρά τον εαυτό μας, είναι πολύ πιθανό να νομίζουμε ότι και οι άλλοι θα κάνουν το ίδιο για μας. Η εσωτερική μας κριτική μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο μας εχθρό. Μας προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα, δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε και εμποδίζει την αυτοεκτίμηση μας.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να “συμμαχήσουμε” με τον εαυτό μας. Η εσωτερική μας φωνή, είναι καλό να γίνει επιτέλους ο καλύτερος μας φίλος. Πρέπει να ενισχύουμε τον εαυτό μας σε άβολες καταστάσεις αλλά και καθημερινά. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε με θετικά λόγια για τον εαυτό μας και να μην τον “τραυματίζουμε”.
Αν μάθουμε να μιλάμε πιο ευγενικά στον εαυτό μας, τότε οι κοινωνικές καταστάσεις δεν θα έχουν τόσο μεγάλη δύναμη για να μας βλάψουν γιατί δεν θα τιμωρούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας.
Κάθε κοινωνική κατάσταση στην οποία βάζουμε τον εαυτό μας είναι μια μίνι προπόνηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. Εάν αισθανθούμε ότι δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτά, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι:
ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Ζητήστε οικονομική προσφορά για πακέτο συνεδριών και κλείστε ραντεβού με τον κατάλληλο Ψυχολόγο του Psychopedia.gr. Μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας πατώντας εδώ http://psychopedia.gr/exatomikevmenes-ypiresies-psychikis-ygias/ ή να καλέσετε στα τηλ. 2106413306-6934650265
Πηγή: psychologytoday.com