Η Απαισιοδοξία/Πεσιμισμός μπορεί να οριστεί ως μια αρνητική στάση ή προσμονή απέναντι στη ζωή ή τα γεγονότα της ζωής.
Η απαισιοδοξία μπορεί να χαρακτηριστεί από την ύπαρξη αρνητικής νοητικής στάσης και την αναμονή αρνητικής έκβασης ενός συγκεκριμένου γεγονότος της ζωής. Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι ερμηνεύουν τα γεγονότα της ζωής τους διαφορετικά από τους αισιόδοξους. Τείνουν να μεγεθύνουν μια φαινομενικά επιλύσιμη κατάσταση σε μια προκλητική κατάσταση.
Είναι άνθρωποι που τείνουν να δημιουργούν σενάρια στο κεφάλι τους αντί να αναζητούν μια πιθανή λύση. Οι απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στο μέλλον τους και συχνά αισθάνονται απελπισμένοι. Έχει τις ρίζες του στις αρνητικές σκέψεις και τη συνεχή προσμονή ενός αρνητικού αποτελέσματος. Οι άνθρωποι που είναι απαισιόδοξοι συχνά επιδίδονται σε διαρκή παράπονα και αρνητικές αυτοομιλίες. Τείνουν να χτίζουν στο μυαλό τους τα χειρότερα σενάρια ως τρόπο προετοιμασίας για ένα μελλοντικό γεγονός.
Ωστόσο, κάποια υγιής δόση αυτού του χαρακτηριστικού μπορεί να είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που τείνουν να περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον είναι λιγότερο πιθανό να επιδιώξουν τους στόχους τους στην πραγματικότητα. Μια έρευνα του 2011 1 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που εμπλέκονται σε θετικές φαντασιώσεις για το μέλλον είναι πιο πιθανό να στερηθούν ενέργειας από το να φαντάζονται ότι είναι επιτυχημένοι στην επίτευξη των στόχων τους.
Εξαιτίας αυτού, δεν μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους αληθινά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διατηρήσει κάποιος μια ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για να πετύχει τους στόχους του και να ζήσει μια ικανοποιητική ζωή. Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία «Η επιβίωση και η ευεξία μας απαιτούν μια ισορροπία μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Η αδικαιολόγητη απαισιοδοξία κάνει τη ζωή μίζερη. Ωστόσο, η υπερβολική αισιοδοξία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές».
Κατανόηση της απαισιοδοξίας/πεσιμισμού
Είναι η τάση ενός ατόμου να εξετάζει το χειρότερο σενάριο σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση, καθώς επιτρέπει στους απαισιόδοξους να προετοιμαστούν για τα χειρότερα αποτελέσματα. Τα απαισιόδοξα άτομα τείνουν να στερούνται ελπίδας και βιώνουν λιγότερη ευτυχία από τους αισιόδοξους.
Τείνουν να εμπιστεύονται λιγότερο τους άλλους και ως αποτέλεσμα έχουν λιγότερες στενές σχέσεις. Επιπλέον, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική τους υγεία οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις, αυξημένη αρτηριακή πίεση, στρες, άγχος, κατάθλιψη κ.λπ. Ένα διαδεδομένο χαρακτηριστικό των απαισιόδοξων είναι να επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα αρνητικά μέρη της ζωής και η τάση να αναπολούν τη ζωή γεγονότα με λύπη. Αυτό προκαλεί μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή και έλλειψη ψυχικής ευεξίας.
Μια μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι οι αισιόδοξοι είναι πιο αρεστοί στις κοινωνικές ομάδες παρά στους απαισιόδοξους. Οι απαισιόδοξοι επίσης συνήθως δεν βιώνουν ικανοποίηση από τη σχέση λόγω των συνεχών παραπόνων τους και αναμονής αρνητικών αποτελεσμάτων. Μια μελέτη του 2006 που αφορούσε ζευγάρια που έβγαιναν ραντεβού διαπίστωσε ότι η αισιοδοξία συνδέθηκε με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τόσο ταυτόχρονα όσο και με την πάροδο του χρόνου από την απαισιοδοξία. Μια άλλη μελέτη επεσήμανε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη λόγω απαισιόδοξων χαρακτηριστικών. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις.
Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν πάντα να κάνουν τα πάντα για να αναζητούν με συνέπεια αρνητικά αποτελέσματα.
Σημάδια απαισιοδοξίας/πεσιμισμός:
- Αναμένοντας αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και σε θετικές καταστάσεις.
- Παράπονο για κάθε μικρό πράγμα.
- Υποθέτοντας ότι οι άνθρωποι δεν έλκονται ή δεν ενδιαφέρονται για εσάς.
- Πιστεύοντας ότι οι σχέσεις είναι απίθανο να λειτουργήσουν.
- Το να πιστεύεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν μόνο τα ελαττώματά σου.
- Επισήμανση ελαττωμάτων στον σύντροφό σας ή σε άλλα άτομα.
- Συμμετέχετε σε αρνητικές συζητήσεις για τον εαυτό σας συνεχώς.
- Αντίσταση στην αλλαγή.
- Να εκνευρίζεσαι γύρω από αισιόδοξους ανθρώπους.
- Εμφάνιση συνδρόμου απατεώνων (δηλαδή κατάσταση που κάνει κάποιον να πιστεύει ότι δεν είναι τόσο ικανός όσο οι άλλοι τον θεωρούν).
- Υποθέτοντας ότι τα καλά πράγματα θα τελειώσουν τελικά.
Οι Αιτίες της απαισιοδοξίας/πεσιμισμού
Τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ευθύνονται για αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας.
Περιλαμβάνουν:
1. Γενετική
Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να επηρεάζεται εν μέρει από τη γενετική. Οι μελέτες υιοθεσίας διδύμων τείνουν να δείχνουν ότι η κληρονομικότητα εκτιμάται σε περίπου 25% τόσο για την αισιοδοξία όσο και για την απαισιοδοξία. Μια έρευνα του 2009 διαπίστωσε ότι αυτό το χαρακτηριστικό συσχετίστηκε γενετικά με την κατάθλιψη.
2. Περιβαλλοντικοί Παράγοντες
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να ευθύνονται για την απαισιοδοξία. Ορισμένες αρνητικές εμπειρίες ζωής μπορεί να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στο να είναι απαισιόδοξο άτομο. Τα άτομα με έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης ή λιγότερο ανθεκτικά τείνουν να είναι πιο απαισιόδοξα. Μια έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το διαζύγιο των γονιών, η συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση μπορούν να κάνουν ένα άτομο απαισιόδοξο.
Απαισιοδοξία και Ψυχική Υγεία
Η απαισιοδοξία και η ψυχική υγεία συνδέονται στενά.
Μια έρευνα του 2012 11 επεσήμανε ότι η τάση να έχουμε αισιόδοξες προσδοκίες για μελλοντικά γεγονότα σχετίζεται με καλύτερη συναισθηματική προσαρμογή, σωματική υγεία και γενική ευεξία. Ωστόσο, οι απαισιόδοξοι είναι άνθρωποι που εστιάζουν συνεχώς στις αρνητικές πτυχές μιας δεδομένης κατάστασης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν αναγνωρίζεται ως ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πάθησης ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.
Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει αυτό το χαρακτηριστικό με διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Μια μελέτη του 1998 αποκάλυψε ότι η αισιοδοξία σημειώνει καλύτερα αποτελέσματα στις σχέσεις, υψηλότερη κοινωνική θέση και αυξημένη ανθεκτικότητα, σε αντίθεση με την απαισιοδοξία. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς να είναι απαισιόδοξοι και είναι πιο πιθανό να υπερεκτιμήσουν την προσδοκία ενός αρνητικού αποτελέσματος.
Οι ερευνητές 14 ανακάλυψαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να είναι απαισιόδοξα. Μια άλλη έρευνα του 2016 έδειξε ότι η σκόπιμη σκέψη για αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό μας. Μερικοί άνθρωποι είναι αμυντικά απαισιόδοξοι. Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να θέτουν χαμηλές προσδοκίες. Τείνουν να προγραμματίζουν εκ των προτέρων και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να χειρίζονται καλύτερα τα εμπόδια. Μια μελέτη του 2010 ότι όταν οι αισιόδοξοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη αλλά δυνητικά ελεγχόμενη κατάσταση, είναι πιο πιθανό να αντεπεξέλθουν χρησιμοποιώντας δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ενώ οι απαισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να απεμπλακούν, να αποσύρουν την προσπάθεια και να αντεπεξέλθουν χρησιμοποιώντας άρνηση και ευσεβείς πόθους.
Μια έρευνα του 2010 διαπίστωσε ότι το να έχεις μια αισιόδοξη προοπτική για τη ζωή μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, διαπιστώθηκε επίσης ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της μακροζωίας λόγω της τάσης τους να προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Μια έρευνα του 2012 ενέπλεξε ότι η ντοπαμίνη (ένας νευροδιαβιβαστής που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνος για να μας κάνει να νιώθουμε καλά) μπορεί να δημιουργήσει μια προκατάληψη ενάντια στο σχηματισμό απαισιόδοξων πεποιθήσεων εμποδίζοντας το σχηματισμό αρνητικών προσδοκιών για το μέλλον.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://mind.help