Η αντιθετική προκλητική διαταραχή (ΑΠΔ) είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς στην οποία ένα παιδί εμφανίζει ένα συνεχές μοτίβο μη συνεργάσιμης, προκλητικής και εχθρικής συμπεριφοράς προς άτομα με εξουσία. Αυτή η συμπεριφορά διαταράσσει τη συνήθη καθημερινή λειτουργία και τις κοινωνικές σχέσεις του παιδιού.
Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να αρχίζουν να κλαίνε ή να έχουν ξαφνικά ξεσπάσματα, εάν έχει ένα επίμονο μοτίβο ξαφνικών ξεσπάσματος, λογομαχία ή εκδικητικές τάσεις, λογομαχία ή εκδίκηση μπορεί να πάσχει από ΑΠΔ. Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες 1 προκειμένου να διαγνωστεί ως διαταραχή.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 2–16% 2 των παιδιών και των εφήβων πάσχουν από ΑΠΔ, με τυπική ηλικία έναρξης τα 8 έτη. Στα μικρότερα παιδιά, η ΑΠΔ είναι πιο συχνή στα αγόρια. Στα μεγαλύτερα παιδιά, συμβαίνει εξίσου στα αγόρια και στα κορίτσια.
Με μια σωστή διάγνωση, τα συμπτώματα της αντιθετικής προκλητικής διαταραχής υποχωρούν. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα παιδιά με ΑΠΔ μπορεί να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς που ονομάζεται διαταραχή συμπεριφοράς.
Σημάδια Αντιθετικής Προκλητικής Διαταραχής
Τα 3 κοινά συμπτώματα της αντιθετικής προκλητικής διαταραχής περιλαμβάνουν:
1. Θυμός και ευερεθιστότητα
Τα παιδιά ή οι ενήλικες με ΑΠΔ είναι συχνά θυμωμένα και αγανακτισμένα. Είναι ευαίσθητοι, συχνά χάνουν την ψυχραιμία τους για τα μικρότερα ζητήματα.
2. Επιχειρηματική και προκλητική συμπεριφορά
Τα άτομα με ΑΠΔ, ειδικά τα παιδιά, τείνουν να μαλώνουν υπερβολικά και να αρνούνται να συμμορφωθούν με αιτήματα και κανόνες. Συνεχώς κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους προβλήματα και λάθη.
3. Εκδικητικότητα
Η αντιθετική προκλητική διαταραχή σε ενήλικες και παιδιά τείνει να κάνει τους ανθρώπους να ανταποκρίνονται ανθυγιεινά στην κριτική. Είναι επίσης μοχθηροί και εκδικητικά συχνά και επίμονα, λέγοντας άσχημα και απεχθή πράγματα όταν είναι θυμωμένοι ή αναστατωμένοι.
Τύποι αντιθετικής προκλητικής διαταραχής
Υπάρχουν τρεις τύποι 4 αντιθετικής προκλητικής διαταραχής:
1. ΑΠΔ που εξαρτάται από ερέθισμα
Σε αυτόν τον τύπο της διαταραχής οι πάσχοντες εμφανίζουν επίσης τα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).
2. Γνωστική υπερφόρτωση ΑΠΔ
Τα παιδιά με αυτόν τον τύπο αντιθετικής προκλητικής διαταραχής αντιμετωπίζουν μαθησιακές και άλλες διανοητικές δυσκολίες. Υποφέρουν επίσης από έντονο άγχος και κοινωνική αμηχανία.
3. Εκφοβιστική ΑΠΔ
Τα άτομα με αυτό το είδος ODD βιώνουν μεγάλες εντάσεις σε άγχος, ευερεθιστότητα και οργή.
Διαφορές μεταξύ της Αντιθετικής προκλητικής διαταραχής και της διαταραχής συμπεριφοράς
Τόσο η αντιθετική προκλητική διαταραχή όσο και η διαταραχή συμπεριφοράς είναι κοινές διαταραχές συμπεριφοράς με προβλήματα ελέγχου. Ωστόσο, η κύρια διαφορά μεταξύ της ΑΠΔ και της διαταραχής συμπεριφοράς είναι ότι το παιδί με ΑΠΔ αντιτίθεται μόνο σε ό,τι του/της ζητηθεί να κάνει—δείχνοντας συχνά αρνητικότητα σχεδόν σε κάθε αντίδραση.
Αλλά στη διαταραχή συμπεριφοράς, το παιδί εμπλέκεται σε δραστηριότητες που φαίνεται να παραβιάζουν τους κοινωνικούς κανόνες. Στην πραγματικότητα, στο τελευταίο, το παιδί είναι πιο επιρρεπές σε ανήθικη συμπεριφορά από ένα παιδί με ΑΠΔ.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://mind.help