Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι περνάνε περιόδους με “πεσμένη” διάθεση, αλλά τα συναισθήματα θλίψης που διαρκούν δύο ή περισσότερες εβδομάδες μπορεί να είναι σημάδι κλινικής κατάθλιψης. Είναι μια πραγματική και σοβαρή κατάσταση υγείας που επηρεάζει ένα πραγματικά πολύ μεγάλο ποσοστό κόσμου σε όλο τον κόσμο.
Αυτά είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της κατάθλιψης:
- Επίμονη λυπημένη, ανήσυχη ή άδεια διάθεση.
- Αισθήματα απελπισίας ή απαισιοδοξίας.
- Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας ή ανικανότητας.
- Απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος για κάποτε απολαυστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.
- Λίγη ή καθόλου όρεξη και απώλεια βάρους, ή υπερφαγία και αύξηση βάρους Ανησυχία και/ή ευερεθιστότητα.
- Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης πραγμάτων ή λήψης αποφάσεων.
- Απώλεια ενέργειας, κόπωση ή «επιβράδυνση».
- Αϋπνία, νωρίς το πρωινό ξύπνημα ή υπερβολικός ύπνος.
Μπορεί η κατάθλιψη να αντιμετωπιστεί;
Η κατάθλιψη είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμη με θεραπείες όπως θεραπεία, φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αλλά μπορεί να μην αντιμετωπίζεται πάντα εύκολα. Για πολλούς ανθρώπους, η κατάθλιψη μπορεί να συνεχιστεί παρά τη θεραπεία. Μπορεί να έχουν κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει όταν το φάρμακο ανακουφίζει εν μέρει τα συμπτώματά τους ή δεν βοηθά καθόλου.
Πώς αντιμετωπίζεται η ανθεκτική στην θεραπεία κατάθλιψη
Εάν η θεραπεία δεν έχει ακόμη λειτουργήσει για εσάς, μην τα παρατάτε! Προσπαθήστε να μείνετε αισιόδοξοι ότι θα γίνετε καλά και ακόμη και θα ανακάμψετε. Εξετάστε αυτές τις επιλογές και μιλήστε με το γιατρό σας για το ποιες θεραπείες μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.
Φάρμακο: Το φάρμακο μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά το πρώτο φάρμακο που παίρνετε μπορεί να μην είναι το κατάλληλο για εσάς. Εάν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα μετά την αρχική αντικαταθλιπτική θεραπεία, δεν πρέπει να τα παρατήσετε. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αρχίσει να λειτουργεί το φάρμακο ή μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την ποσότητα που παίρνετε. Ή μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά φάρμακα, να πάρετε περισσότερα από ένα φάρμακα ή να προσθέσετε άλλες μορφές θεραπείας, όπως ψυχοθεραπεία. Λάβετε υπόψη ότι η εύρεση του σωστού φαρμάκου ή συνδυασμού θεραπειών για TRD, μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.
Ψυχοθεραπεία: Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας σας βοηθά να μιλήσετε για τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές σας. Η θεραπεία μπορεί να σας προσφέρει νέους τρόπους διαχείρισης του άγχους και αποφυγής αρνητικών γεγονότων που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η Ψυχοθεραπεία αποτελεί ίσως την πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης ειδικά για την ανθεκτική μορφή της κατά την οποία οι θεραπευόμενοι είναι απαραίτητο να δώσουν χρόνο στην θεραπεία.
Νευροδιέγερση: Η νευροδιέγερση γίνεται μια επιλογή για άτομα που έχουν δοκιμάσει μια ποικιλία αντικαταθλιπτικών, αλλά δεν λειτούργησαν, λειτούργησαν μόνο εν μέρει ή σταμάτησαν να λειτουργούν. Το Vagus Nerve Stimulation (VNS) είναι ένας τύπος νευροδιέγερσης που έχει εγκριθεί ως πρόσθετη θεραπεία για τη μακροχρόνια ή υποτροπιάζουσα κατάθλιψη σε ενήλικες που δεν είχαν επιτυχία με τέσσερα ή περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Μια συσκευή τοποθετείται στο στήθος και στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο.
Η Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT): Είναι ένας άλλος τύπος νευροδιέγερσης. Το ECT μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα των οποίων η κατάθλιψη είναι σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή και για άτομα που δεν μπορούν να λάβουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.[2] Τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο κεφάλι για την παροχή ηλεκτρικών παλμών. Το ECT ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να βοηθήσει όταν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν λειτουργούν αρκετά καλά. Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης άλλες θεραπείες νευροδιέγερσης, όπως η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), η θεραπεία με μαγνητική διέγερση (MST) και η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS).
Φαρμακογονιδιωματική: Είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια ενός ατόμου επηρεάζουν την αντίδρασή του στα φάρμακα. Είναι ένα σχετικά νέο πεδίο που υπόσχεται την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων και δόσεων με βάση τη γενετική σύνθεση ενός ατόμου. Όταν εργάζεστε με έναν κλινικό ιατρό για να ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή για μια πάθηση ψυχικής υγείας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο να αποφασίσετε ποιο φάρμακο είναι κατάλληλο για εσάς – αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως το ιστορικό της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, το οικογενειακό ιστορικό, το κόστος και παρενέργειες.
Ο φαρμακογονιδιωματικός έλεγχος μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο στην εργαλειοθήκη του γιατρού σας για να σας βοηθήσει να ενημερώσετε την επιλογή φαρμάκων. Ο έλεγχος διενεργείται από τον γιατρό σας αναλύοντας τις γενετικές παραλλαγές στο DNA σας, το τεστ μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με γονίδια που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο διάσπασης ή την αντίδραση σας σε ορισμένα φάρμακα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να προβλέψει ποια φάρμακα θα είναι αποτελεσματικά για εσάς. Το κόστος της εξέτασης ποικίλλει ανάλογα με το τεστ που παραγγέλθηκε και την ασφάλιση υγείας σας. Δεν το καλύπτουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, αν και ορισμένες μπορεί να εξαρτώνται από τους λόγους για τον έλεγχο – όπως εάν έχετε δοκιμάσει άλλα φάρμακα που δεν έχουν αποτέλεσμα.
Πηγή: https://mhanational.org/
Τα συμπτώματα του άγχους και της χρόνιας θλίψης είναι συχνά εμφανή, τόσο στο σώμα και τον εαυτό, όσο και στα συστήματα που αλληλεπιδρούμε, όπως η οικογένεια, ο χώρος της εργασίας μας και οι συντροφικές μας σχέσεις.
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα «δύσκολα» συναισθήματα μας;
Σκοπός Ομάδας: Ο σκοπός των ομάδων αυτών είναι η επαφή και η αναγνώριση των δύσκολων συναισθημάτων που βιώνουμε, σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα γύρω μας, καθώς και η επεξεργασία των κρυφών μηνυμάτων που μεταφέρουν τα συμπτώματα αυτά με στόχο την κατανόηση και την αποφόρτιση τους.
“Αν, λοιπόν, το Άγχος μιλούσε για εσένα, τι θα ήθελε να πει;”
Η ψυχοεκπαίδευση πάνω σε ζητήματα της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα σε ένα πρώτο επίπεδο, περισσότερες πτυχές του εαυτού μας. Χρησιμοποιώντας την ισχύ και την επίδραση της ομάδας, θα συζητήσουμε για τη σημασία των ορίων, της αυτοεκτίμησης, τον έλεγχο, τις συναισθηματικές εξαρτήσεις, τις συγκρούσεις και τον τρόπο που παίρνουν μορφή μέσα από εμάς.
Θα συνδεθούμε με κομμάτια του εαυτού και με τους γύρω μας, μέσα από τον ενεργό διάλογο, βιωματικές ασκήσεις και θεραπευτικά εργαλεία που περιλαμβάνουν δημιουργικούς τρόπους έκφρασης, όπως η μουσική, η γραφή και η ζωγραφική.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/omada-diacheirisis-agchoys-kai-metaptosis-tis-diathesis-enarxi-29-3-amp-31-3/