Η σεξουαλική συμπεριφορά του άνδρα είναι πιθανό να διαταραχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σημαντικό ποσοστό ανδρών φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κύκλο της σεξουαλικής λειτουργίας που περιλαμβάνει τέσσερα στάδια (επιθυμία – διέγερση – οργασμός – ηρεμία), η επιθυμία αποτελεί το ξύπνημα των ψυχικών και σωματικών αισθήσεων. Το να επιθυμεί ένας άνδρας μία γυναίκα δημιουργεί την αρχή της σεξουαλικής του συμπεριφοράς και εξαρτάται άμεσα από την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Με αυτό τον τρόπο εκφράζει τον πόθο του απέναντι σε μία γυναίκα και μέσω όλων των αισθήσεών του (όραση, ακοή, όσφρηση, αφή, γεύση), προκαλείται η σεξουαλική διέγερση με σωματική αφύπνιση, δηλαδή τη στύση και με εγκεφαλική συμμετοχή, δηλαδή τη φαντασίωση.
Ένας άνδρας, λοιπόν, ελκύεται από μία γυναίκα όχι μόνο από την εξωτερική της εμφάνιση, αλλά και από τη φωνή της, τη μυρωδιά της και την αίσθηση που έχει το άγγιγμα της. Ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σ’ αυτήν τη φάση είναι η μειωμένη επιθυμία (hypoactivity) του άνδρα να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα και αυτό μπορεί να εμφανιστεί σταθερά ή περιστασιακά. Παρατηρείται μείωση ή και απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων, αλλά και διάθεσης για σεξ. Κάπου εκεί αρχίζει να το αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είτε ο ίδιος είτε η σύντροφος. Η διαταραχή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία του σεξ ή μόνο ένα κομμάτι της σεξουαλικής επαφής και μπορεί να εστιάζεται μόνο σε συγκεκριμένη σύντροφο. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο ένας άνδρας να μην έχει σεξουαλική επιθυμία με τη σύντροφό του, αλλά να έχει με άλλες γυναίκες. Ψυχολογικά αίτια φαίνεται πως σχετίζονται με αυτό και σε πολλούς άνδρες εντοπίζεται ο φόβος της αποτυχίας, το άγχος επίδοσης και οι αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά την απόλυτη ικανοποίηση της συντρόφου. Μπορεί επίσης, να κρύβεται από πίσω μία χαμηλή αυτοεκτίμηση, συγκρούσεις μέσα στη σχέση, οικονομικά προβλήματα, παρελθοντικές τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, αλλά και ψυχικές διαταραχές όπως άγχος – κατάθλιψη κλπ.
Επιπρόσθετα, οργανικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για μειωμένη σεξουαλική επιθυμία όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, νευρικές παθήσεις, αλλά και φάρμακα που λαμβάνονται για χρόνιες παθήσεις όπως τα αντιυπερτασικά, αλλά και για ψυχικά νοσήματα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Έχει αξία να αναφέρουμε εδώ και τα υπόλοιπα σεξουαλικά προβλήματα ως έναν παράγοντα που προκαλεί μειωμένη επιθυμία. Ένας άνδρας ο οποίος αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα στύσης ή πρόωρη εκσπερμάτιση και σε κάθε του επαφή αποτυγχάνει τότε έχοντας το άγχος μιας ακόμη αποτυχίας είναι αναμενόμενο να μειωθεί η επιθυμία του. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν σεξουαλικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η σύντροφός του. Εάν για παράδειγμα η γυναίκα βιώνει μία διαταραχή πόνου που καθιστά δύσκολη ή και αδύνατη τη διείσδυση, ο σύντροφός της εν καιρώ είναι αναμενόμενο να παρουσιάσει μείωση στην επιθυμία του. Επίσης, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών αλλά και ορμονικοί παράγοντες (χαμηλή τεστοστερόνη, υποθυρεοειδισμός π.χ.) μπορεί να επηρεάζουν. Σ’ αυτήν την κατηγορία διαταραχών εντάσσεται κι η αυξημένη επιθυμία (hyperactivity), αλλά και η σεξουαλική αποστροφή (sexual aversion).
Στην πρώτη περίπτωση, ο άνδρας φαίνεται να έχει έντονη διάθεση για σεξουαλική επαφή, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον ίδιο ή στη σύντροφό του. Στη δεύτερη περίπτωση, ο άνδρας βρίσκεται σε μία ψυχική κατάσταση που αποστρέφεται το σεξ και το αποφεύγει εντελώς. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής ζωής του άνδρα, οι διαταραχές αυτές της επιθυμίας μπορεί να εναλλάσσονται και να παρουσιάζουν μια κινητικότητα αστάθειας, ανάλογα με τους βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν ανά περιόδους. Σημαντικό όμως είναι πως στην εποχή μας οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες έχουν λύση αρκεί να απευθυνθεί κάποιος στον ειδικό. Είναι σύνηθες τα άτομα που αντιμετωπίζουν σεξουαλικό πρόβλημα να νιώθουν ενοχή και ντροπή αποφεύγοντας να μιλήσουν γι αυτό στερώντας έτσι από τον εαυτό τους τη λύση. Το κίνητρο κι η ενημέρωση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση της λύσης όπως και στην ίδια την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το να είναι κάποιος υγιής σεξουαλικά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την ποιότητα της ζωής του, για την ενίσχυση της σχέσης του, για τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή του.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ E – Learning Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Παραφιλικές Διαταραχές – Διάγνωση & Θεραπευτικές Προσεγγίσεις.
Διάρκεια βίντεο εισήγησης: 2 ώρες
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. (Έχετε τη δυνατότητα εφόσον προκύψουν απορίες – ερωτήσεις από την παρακολούθηση της εισήγησης να μας τις στείλετε στο info@psychopedia.gr, ώστε να απαντηθούν από την εισηγήτρια).
Δίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης και Εκπαιδευτικό υλικό.
Το βίντεο της εισήγησης οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο.
Απευθύνεται σε: Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ιατρούς, Νοσηλευτές, Φοιτητές ψυχολογίας και το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
E – Learning Σεμινάριο: Παραφιλικές Διαταραχές – Διάγνωση & Θεραπευτικές Προσεγγίσεις
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr