Τα άτομα που αισθάνονται ανασφαλείς ειδικότερα σε μια σχέση προσκόλλησης με τους άλλους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα από εκείνους που αισθάνονται ασφαλείς στις σχέσεις τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την προσκόλληση ενηλίκων και μια σειρά από συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Lachlan A. McWilliams, PhD, του Πανεπιστημίου Acadia. Μαζί με έναν συνάδελφό του εξέτασαν δεδομένα για 5.645 ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών από το National Cormorbidity Survey Replication και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ένιωθαν ανασφάλεια στις σχέσεις ή απέφευγαν να έρθουν κοντά με άλλους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλές χρόνιες ασθένειες. Οι βαθμολογίες της ανασφάλειας προσκόλλησης συσχετίστηκαν θετικά με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, βρήκαν. «Μεγάλο μέρος της έρευνας για την υγεία σχετικά με την προσκόλληση έχει επικεντρωθεί σε καταστάσεις πόνου, οπότε αρχικά εκπλαγήκαμε που μερικά από τα ισχυρότερα ευρήματά μας αφορούσαν καταστάσεις που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα», δήλωσε ο McWilliams.
Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους σε τρία στυλ προσκόλλησης – ασφάλεια, αποφυγή και ανησυχία. Η ασφαλής προσκόλληση αναφέρεται στο να νιώθεις ικανός να έρθεις κοντά με τους άλλους και να είσαι πρόθυμος να εξαρτηθείς από τους άλλους. Η αποφυγή προσκόλλησης αναφέρεται στη δυσκολία να έρθετε κοντά με άλλους και να εμπιστευτείτε τους άλλους. Η αγχώδης προσκόλληση αναφέρεται στην τάση να ανησυχείτε για την απόρριψη, να νιώθετε ανάγκη και να βρίσκετε ότι οι άλλοι είναι απρόθυμοι να σας πλησιάσουν.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό τους με αρθρίτιδα, χρόνια προβλήματα στην πλάτη ή τον αυχένα, συχνούς ή έντονους πονοκεφάλους, άλλες μορφές χρόνιου πόνου, εποχιακές αλλεργίες, εγκεφαλικό και έμφραγμα.
Αποκάλυψαν επίσης εάν ένας γιατρός τους είχε πει ότι είχαν καρδιακή νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη ή υψηλό σάκχαρο αίματος, έλκη, επιληψία, επιληπτικές κρίσεις ή καρκίνο. Επίσης, ερωτήθηκαν σχετικά με το ιστορικό ψυχολογικών διαταραχών τους. Μετά την προσαρμογή για δημογραφικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις καταστάσεις υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποφυγή προσκόλλησης συσχετίστηκε θετικά με καταστάσεις που ορίζονταν κυρίως από πόνο (π.χ. συχνοί ή έντονοι πονοκέφαλοι).
Η αγχώδης προσκόλληση συσχετίστηκε θετικά με ένα ευρύτερο φάσμα καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ορίζονται κυρίως από πόνο και αρκετών που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα (π.χ. εγκεφαλικό, καρδιακό επεισόδιο ή υψηλή αρτηριακή πίεση). Οι ερευνητές προσαρμόστηκαν επίσης για τα ιστορικά κοινών ψυχολογικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της ζωής τους και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αγχώδεις προσκολλήσεις διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο χρόνιου πόνου, εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής, υψηλής αρτηριακής πίεσης και ελκών. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ανασφαλής προσκόλληση μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, ιδιαίτερα καρδιαγγειακών παθήσεων. Απαιτείται διαχρονική έρευνα σε αυτό το θέμα για να καθοριστεί εάν η ανασφαλής προσκόλληση προβλέπει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές», δήλωσε ο McWilliams. «Τα ευρήματα αυξάνουν επίσης την πιθανότητα ότι οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ασφάλειας προσκόλλησης θα μπορούσαν επίσης να έχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία».
Για περισσότερα άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/
Πηγή:
Article: “Associations Between Adult Attachment Ratings and Health Conditions: Evidence From the National Comorbidity Survey Replication,” Lachlan A. McWilliams, PhD, and S. Jeffrey Bailey, PhD; Acadia University; Health Psychology, Vol. 29, No. 4.
https://www.apa.org/