Oι ερευνητές του University College London με ένα πείραμα τους αποφάσισαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν τα άτομα φοβούνται περισσότερο και έχουν περισσότερο στρες όταν δεν ξέρουν τι θα συμβεί ή όταν γνωρίζουν ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο.
Eιδικότερα, οι επιστήμονες έβαλαν μια ομάδα 45 εθελοντών να παίξει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, όπου αναποδογύριζαν βράχους κάτω από τους οποίους ήταν πιθανό να κρύβονται φίδια. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μαντέψουν κάτω από ποιους βράχους κρύβονταν φίδια. Όταν αναποδογύριζαν ένα βράχο με φίδι από κάτω, δέχονταν ένα μικρό ηλεκτρικό τσίμπημα.
Σταδιακά οι συμμετέχοντες έμαθαν να αναγνωρίζουν τους ύποπτους βράχους, αλλά όσο προχωρούσε το παιχνίδι οι ερευνητές τους άλλαζαν για να επιτείνουν την αβεβαιότητα.
Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο στεσαρισμένοι όταν δεν γνώριζαν αν θα υποστούν το ηλεκτρικό σοκ, παρά όταν ήταν βέβαιο ότι θα το πάθουν. Το στρες των συμμετεχόντων οφειλόταν όχι μόνο στο αν θα υποστούν σοκ, αλλά και στο πόσο αβέβαιοι ήταν για το αν θα τα υποστούν.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα στρες σε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας ενδέχεται να σχετίζονται με πιο καθαρή κρίση και εκτίμηση του κινδύνου, καθώς και ότι συνδέονται με συμπεριφορές που δίνουν στον άνθρωπο ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, αυξάνοντάς την επαγρύπνησή του μπροστά σε πιθανούς κινδύνους.
Eνημερωθείτε για το Ε – Learning Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: Άμεση Αντιμετώπιση του Άγχους με Σύγχρονες Μεθόδους Διαχείρισης.
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΝΕΟ E – Learning Σεμινάριο: Άμεση Αντιμετώπιση του Άγχους με Σύγχρονες Μεθόδους Διαχείρισης