Του Τάσου Δαφνομήλη-Συνθετική Συμβουλευτική
Φαντάζομαι ότι λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε ταξιδέψει, αφήνουμε το χώρο μας ή τη βάση μας και οδεύουμε προς κάποιον προορισμό. Δεν έχει τόση σημασία σε τι απόσταση βρίσκεται ο προορισμός όσο η διαδρομή που θα επιλέξουμε για να φτάσουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τις πιο σύντομες οδούς που θα τους οδηγήσουν στον προορισμό τους. Αυτό δεν είναι τυχαίο, η επιλογή του σύντομου δρόμου αποφέρει ορισμένες απολαβές. Αυτές μπορεί να είναι:
-Εξοικονόμηση χρημάτων
-Εξοικονόμηση ενέργειας
-Εξοικονόμηση χρόνου
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την επικοινωνία, όσο πιο άμεση οδό επιλέξουμε για την πληροφορία που στέλνουμε τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να φτάσει ακέραιη και καθαρή στον παραλήπτη. Όπως μία περιοχή έχει οδούς έτσι και η επικοινωνία έχει κανάλια. Τα κανάλια αυτά είναι οι λεωφόροι που μας ενώνουν με τους συνομιλητές μας.
Για παράδειγμα καθώς μιλάνε δύο φίλοι τα κανάλια επικοινωνίας είναι δύο, το ένα είναι από τον «Α στον Β» και το άλλο είναι από τον «Β στον Α».
Αν τώρα προστεθεί στην παρέα τους και ένα τρίτο άτομο τα κανάλια αυξάνονται. Τα κανάλια από δύο εκτοξεύονται στα έξι. Πως γίνεται αυτό;
Φανταστείτε ένα τρίγωνο και ονομάστε την κάθε γωνία με ένα γράμμα (το οποίο αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο), στη συνέχεια προσθέστε μία γραμμή σε κάθε πλευρά. Από τρεις έχουν γίνει έξι οι γραμμές. Η κάθε πλευρά έχει δύο γραμμές, αυτό το σχήμα είναι ο αντικατοπτρισμός των έξι καναλιών σε μία παρέα από τρεις ανθρώπους.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Μιλώντας για τις φοβίες & τη διαχείριση τους. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Μιλώντας για τις φοβίες & τη διαχείριση τους – ΝΕΟ Σεμινάριο
Κάποιες φορές το μήνυμα δεν ακολουθεί την συντομότερη οδό, για παράδειγμα:
Αν υποθέσουμε ότι ο Α θέλει να στείλει μήνυμα στον Β και επιλέξει να το στείλει μέσω του Γ τότε έχει δημιουργηθεί ένα τρίγωνο. Όταν συμβαίνει αυτή η τριγωνοποίηση εδραιώνεται μία δυσλειτουργική επικοινωνία που ως συνέπεια έχει να δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις. Αυτό εντονότερα παρατηρείται όταν ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μία ατολμία να διαχειριστούν τη σχέση τους.
Ένα σύστημα είναι λειτουργικό μόνο όταν μιλάει ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον.
Αυτή η ατολμία που εκκολάπτεται καθώς δύο ή περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να επικοινωνήσουν έχει τα θεμέλια της στην οικογένεια και στη διάθεση του καθενός να επικοινωνήσει όπως πραγματικά επιθυμεί. Η στάση της ατολμίας συντηρείται καθώς το άτομο εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένο στα παιδικά βιώματα, στον παιδικό τρόπο επικοινωνίας. Ένα παράδειγμα που υπογραμμίζει τη δυσλειτουργική επικοινωνία είναι το παιχνίδι με το « σπασμένο τηλέφωνο.»
Καθώς ένα μήνυμα παραλαμβάνεται καθαρό και άμεσο τότε ο παραλήπτης έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί και αυτός με τη σειρά του με τον ίδιο τρόπο. Το θετικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ροή, η καθαρότητα, η εμπιστοσύνη, καλλιεργείται το θάρρος και η έμπνευση καθώς παράλληλα ριζώνει η αμοιβαία εκτίμηση των συνομιλητών.
Θεωρώ ότι τα περισσότερα προβλήματα που έχει ο άνθρωπος βασίζονται στην έλλειψη άμεσης επικοινωνίας και στον στερεότυπο τρόπο που μέχρι τώρα έχει υιοθετήσει και φοβάται να αποχωριστεί.
Σύντομο Βιογραφικό Τάσου Δαφνομήλη
Η ανάγκη μου να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση σε συνδυασμό με την εμπειρία μου ως συμβουλευόμενος με ώθησε να σπουδάσω Συνθετική Συμβουλευτική όπως και να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία.Ωστόσο, καθώς η ψυχολογία είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη, φροντίζω διαρκώς για την επαγγελματική μου μετεκπαίδευση, παρακολουθώ τις σύγχρονες εξελίξεις και αναπτύσσω τους τρόπους αυτούς.
Έχω συνεργαστεί με το δήμο Παλλήνης ως συντονιστής ομάδας ηλικιωμένων,είμαι εθελοντής ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο δίκτυο “ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ” καθώς επίσης είμαι και τακτικό μέλος στην ελληνική εταιρεία ανθρωπιστικής συνθετικής θεραπευτικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.
Βλαχάκη 62 Ψυχικό, 6985089194, http://psyxologia.net/