Από τις πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές είναι οι κρίσεις πανικού που συχνά συνοδεύονται από τη αγοραφοβία. Πρόκειται για μια πολύ συχνή διαταραχή. Εκτιμάται ότι περίπου 5% του γενικού πληθυσμού, κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής θα βιώσει μία κρίση πανικού. Σαν διαταραχή παρατηρείται να εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Βασικό χαρακτηριστικό των κρίσεων πανικού είναι το έντονο άγχος και ο φόβος ότι το άτομο θα χάσει τις αισθήσεις του.
Ο επιστημονικός ορισμός των κρίσεων πανικού είναι «απρόσμενα επεισόδια έντονου άγχους και φόβου». Για να χαρακτηριστεί μία κατάσταση ως κρίση πανικού θα πρέπει να τη συνοδεύουν τουλάχιστον τέσσερα από όλα τα παρακάτω συμπτώματα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (περίπου 10 λεπτά της ώρας):
Ψυχολογικά Συμπτώματα
Φόβος ότι η κατάσταση αυτή θα επαναληφθεί.
Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο.
Αίσθημα έλλειψης οξυγόνου.
Αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης.
Έντονος φόβος για την υγεία και πολλές φορές τρόμος για την απώλεια της ζωής.
Φόβος ότι το άτομο τρελαίνεται.
Φόβος για πολύβουα και πολυπληθή μέρη-αποφυγή του συγχρωτισμού με πλήθος ανθρώπων.
Φόβος ότι μπορεί να υποβόσκουν σωματικές ασθένειες.
Σωματικά Συμπτώματα
Αίσθημα δύσπνοιας
Ταχυπαλμία
Μυϊκή ένταση και σφίξιμο
Τάση λιποθυμίας.
Ζάλη, αίσθηση θολούρας και τρέμουλο.
Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας.
Αίσθημα βάρους στο στήθος.
Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα.
Εξάψεις-ρίγη και έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα.
Ναυτία και στο στομάχι και έντονη τάση προς έμετο.
Προσοχή, συχνά τα ίδια συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, σε ασθένειες και οργανικές παθήσεις (π.χ. παθήσεις θυροειδού, αρρυθμία, υπόταση κ.α.) ή χρήση ουσιών, οπότε θα πρέπει πρώτα να αποκλειστούν τέτοιου είδους παράγοντες πριν θεωρήσουμε ότι υποφέρει κάποιος από κρίσεις πανικού.
Μία κρίση πανικού βιώνεται πολύ έντονα και αναπτύσσεται συνήθως ο φόβος ότι το άτομο μπορεί να το ξαναπάθει. Συχνά ως μια προσπάθεια αποφυγής των κρίσεων, αναπτύσσεται η αγοραφοβία, όπου το άτομο φοβάται να βγει σε εξωτερικούς χώρους όπου δε νιώθει ασφάλεια και θεωρεί ότι σε δημόσιο χώρο μπορεί να υποστεί κρίση πανικού ή ακόμη ότι δεν θα έχει εύκολο τρόπο διαφυγής από κάπου εάν τα συμπτώματα της κρίσης πανικού αρχίσουν και θα γίνει ρεζίλι. Συχνά αναζητούν άλλα άτομα τα οποία γνωρίζουν για τη φοβία τους, να τους συνοδεύσουν κάπου, προσπαθώντας να αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας.
Τέτοιου τύπου διαταραχές είναι απειλητικές για τη λειτουργικότητα του ατόμου εφόσον διαταράσσουν την «φυσιολογική» πορεία της καθημερινότητας.
Αντιμετωπίζεται η διαταραχή πανικού;
Η απάντηση είναι «ναι». Συχνά οι κρίσεις πανικού έρχονται ως ηλεκτροσόκ να σωματοποιήσουν ένα άγχος το οποίο υπήρχε για καιρό αλλά δεν εκδηλωνόταν και από την άλλη να μας κινητοποιήσουν ώστε να ενεργοποιηθούμε και να κάνουμε κάτι γι’αυτό. Συναισθηματικά ή ψυχικά συμπτώματα βρίσκουν διέξοδο μέσα από τις κρίσεις πανικού. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα τα οποία υποφέρουν από κρίσεις πανικού και δεν μπορούν να τις διαχειριστούν μόνοι τους, είναι καλό να ζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Στόχος της θεραπείας είναι η εξαφάνιση των κρίσεων και η ανάπτυξη ενός αισθήματος ασφάλειας. Μέθοδοι όπως η συστημική ψυχοθεραπεία και η γνωστικο-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία έχουν αποδειχτεί κατάλληλες για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους διαταραχών. Συχνά μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή, στην περίπτωση που το άτομο το αναζητήσει ή και συνδυαστικά.
Tης Ψυχολόγου Χαλατζούκα Αθανασίας
Πηγή: genenutrition.gr