Καθημερινά μπορούμε να βρούμε πολλά γνωμικά, κείμενα και συμβουλές από τα οποία μπορούμε να πάρουμε ώθηση και κίνητρα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Σίγουρα αυτές οι τεχνικές από τη μία μπορούν να μας καθοδηγήσουν και να μας εμπνεύσουν, αλλά από την άλλη μας περνούν ένα πολύ αυστήρο και πιεστικό μήνυμα ότι αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους θα βγούμε χαμένοι στη ζωή μας.
Η επιτυχία στους περισσότερους τομείς της ζωής μας δεν ορίζεται απαραίτητα από το να ακολουθούμε μια ευθεία γραμμή ως προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, χωρίς να παρεκκλίνουμε στο ελάχιστο. Υπάρχουν περιπτώσεις και στιγμές κατά τις οποίες όταν αφήνουμε και δεν συνεχίζουμε με κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα και αποτυχία. Αντίθετα μπορεί να αποτελέσει ένδειξη πραγματικής πνευματικής δύναμης με την οποία επιλέγουμε να αποφύγουμε να σπαταλήσουμε ενέργεια και προσπάθεια για έναν στόχο που πλέον δεν έχει νόημα για εμάς.
Οι 5 ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες σταματάμε να αγωνιζόμαστε για έναν στόχο:
1. Oι στόχοι με τη πάροδο του χρόνου αλλάζουν
Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι μας σύμφωνα με τις συνθήκες ζωής μας σε όλα τα επίπεδα και φυσικά με τη πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξουν. Οπότε είναι απόλυτα λογικό να θέσουμε καινούργιους στόχους και να μην ασχοληθούμε με αυτούς που πριν από κάποιο διάστημα είχαμε θέσει. Δεν πρέπει να μένουμε “εγκλωβισμένοι” σε στόχους οι οποίοι δεν οδηγούν πουθενά.
2. Όταν η διαδικασία επίτευξης στόχου δεν συνάδει με τις αξίες μας
Όταν στην αρχή θέσαμε έναν στόχο μπορεί να ήταν ταυτισμένος με τις αξίες μας και τις προτεραιότητες μας, όμως στην πορεία αυτό μπορεί να αλλάξει και πλέον να μην μας αντιπροσωπεύει. Για παράδειγμα μπορεί να είχαμε θέσει ως στόχο την επαγγελματική μας καταξίωση όμως με τον καιρό αυτό να αλλάξει γιατί οι πολλές ώρες που αφιερώνουμε στη δουλειά δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με την οικογένεια μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
3. Η ανταμοιβή επίτευξης ενός στόχου μπορεί να μην μας ικανοποιεί
Μερικές φορές είναι πολύ εύκολο να υποτιμήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για να πετύχουμε έναν στόχο που έχουμε θέσει. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουμε περισσότερες ώρες για ελάχιστα χρήματα παραπάνω από όσα υπολογίζαμε. Στην προκειμένη περίπτωση απογοητεύομαστε και δεν συνεχίζουμε διότι καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει νόημα η προσπάθεια μας αυτή. Πιο πολύ μας κουράζει, παρά μας προσφέρει κάτι το ουσιαστικό.
4. Δίνουμε λάθος χρόνο σε λάθος πράγματα
Επενδύουμε χρόνο, χρήμα, προσωπική προσπάθεια και εργασία σε επιλογές που με το χρόνο μας δείχνουν ότι δεν πρόκειται να φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε και είχαμε στο φανταστεί στην αρχή. Με λίγα λόγια πιστέψαμε σε κάτι μεγάλο που με το χρόνο έχασε την αξία του. Πρέπει να σταματήσουμε να ξοδεύουμε τον εαυτό μας σε αυτό.
5. To ρίσκο “ζυγίζει” περισσότερο από το όφελος
Πολλές φορές ο ενθουσιασμός μας στη προσπάθεια μας για να επιτύχουμε έναν στόχο μπορεί να θολώσει τη κρίση μας και με αυτόν το τρόπο να παραβλέψουμε το κίνδυνο του ρίσκου που παίρνουμε. Αν η επιδίωξη ενός στόχου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, τις σχέσεις μας, ή τα οικονομικά, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας. Μερικές φορές ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να υπολογίσει προσεκτικά τον κίνδυνο που συνδέεται με την επίτευξη του στόχου μας.
Ενημερωθείτε για τα Βιβλία Αυτοβελτίωσης του Psychopedia.gr. Βασισμένα σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές, εμπλουτισμένα με σύγχρονα μέσα ( video & mp3) και με απλές ασκήσεις, καθίστανται δυνατά να προσφέρουν την κατάλληλη δυνατή αυτοβοήθεια και βελτίωση. Κατάθλιψη: Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Αυτοθεραπεία, Θυμός και τεχνικές διαχείρισης, Κοινωνικό άγχος – Απλές ασκήσεις διαχείρισης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/nea-vivlia-aftoveltiosis-katathlipsi-diachirisi-thymou-kinoniko-agchos/