Της Ιωάννας Σκλιάμη Ψυχολόγος, Εγληματολόγος, Πιστοποιημένη Επαγγελματίας HR
Βράδυ της 28 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11:45, μια πολύ δύσκολη και απαιτητική μέρα για αυτό και αποφασίζω να πάω να ξαπλώσω, ώστε να χαλαρώσω το μυαλό μου. Όπως κάθε βράδυ, έτσι και εκείνο το «μοιραίο» βράδυ πιάνω το κινητό στο χέρι μου και «χαζεύω» στα Social Media τα νέα της ημέρας και ό,τι νεότερο έχει βγει. Δεν περνάνε 5 λεπτά και πέφτω πάνω σε μία είδηση που λέει: «2 τρένα συγκρούστηκαν στα Τέμπη» ή κάτι τέτοιο, γιατί ήμουν πολύ κουρασμένη και ίσως δεν το διάβασα με την πρέπουσα προσοχή. Θεώρησα ότι ίσως να είχε μόνο υλικές ζημιές, οπότε δεν έδωσα μεγάλη βάση και μέσα σε λίγα λεπτά αποκοιμήθηκα, χωρίς να το καταλάβω.
1 Μαρτίου 2023 και ώρα 07:00 το πρωί, η συνηθισμένη ώρα που ξυπνάω, για να προλάβω τη δημιουργική μου ημέρα, μια τυπική μέρα, λοιπόν, ο γαλλικός ετοιμάζεται και πατάω το κουμπί, ώστε να ανοίξω την τηλεόραση με σκοπό να παρακολουθήσω για λίγο τις πρωινές εκπομπές και να μάθω την, μέχρι εκείνη τη στιγμή, επικαιρότητα. Αυτό που αντικρίζω είναι απλά… Ένα χάος! Ένας βομβαρδισμός ειδήσεων με τίτλους: «Τραγωδία στα Τέμπη με θύματα νέα παιδιά» , «Πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη» , «Ένα ανθρώπινο λάθος κόστισε τη ζωή σε αθώους ανθρώπους» , «Σύγκρουση 2 τρένων με τον αριθμό των θανόντων να αυξάνονται κάθε μέρα» , «Μαρτυρίες παιδιών για την τραγική στιγμή της σύγκρουσης» , « Ουρλιαχτά και κραυγές από συγγενείς των θυμάτων και των αγνοούμενων»…. Είναι λίγοι από τους τίτλους που έβλεπα το επόμενο πρωί σε όποιο κανάλι και να έβαζα στην τηλεόραση, αλλά και σε οποιοδήποτε Μέσο Επικοινωνίας το μόνο που άκουγα ήταν για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά πρώτη είδηση στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης και όχι για κάποιον ευχάριστο λόγο! Η τραγωδία στα Τέμπη έχει ταξιδέψει μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου….. Ένα πολύνεκρο δυστύχημα που συγκλονίζει κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ένα ανθρώπινο λάθος κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, ένας άνθρωπος έκοψε το νήμα της ζωής τόσων ατόμων αλλά και εκατοντάδες άλλοι που θα αναγκαστούν να ζήσουν με αυτό το γεγονός για το υπόλοιπο της ζωής τους. Δεν είναι εύκολο και ούτε θα είναι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
Είναι ένα γεγονός που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό των ανθρώπων, οι σκηνές που βίωσαν εκείνα τα άτομα στο μοιραίο αυτό δυστύχημα, θα μείνουν αποτυπωμένες στις σκέψεις τους και θα χρειαστεί πολύ χρόνο μέχρι να μαλακώσουν κάπως οι πληγές. Ποτέ όμως δεν θα εξαφανιστούν! Και αυτό ισχύει για κάθε συμβάν, όπως το γεγονός της 28 Φεβρουαρίου του 2023….. Το γεγονός της 19ης Ιουλίου του 2022 και άλλα παρόμοια που δεν ξεχνιούνται ποτέ. Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτές τις δυσάρεστες αναμνήσεις!
Να θυμάσαι… Ο χρόνος αλλάζει πολλά πράγματα! Μα δε σβήνει ποτέ τίποτα….
Τα θύματα πολλά…
Η οργή των θυμάτων που διασώθηκαν τεράστια….
Η οργή των συγγενών μεγάλη…. Αναζητούν τον/ τους υπεύθυνο/ υπευθύνους….
Το ψυχικό τραύμα, το σοκ και η αγανάκτηση που άφησε πίσω αυτό το δυστύχημα στα Τέμπη ακόμη πιο μεγάλα….
Ένα «Γιατί» προσωποποιημένο στο πρόσωπο των ανθρώπων….
Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, είναι λίγα μόνο από αυτά που παρατήρησα βλέποντας τις εικόνες, τις μαρτυρίες και τα πρόσωπα σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα.
Δυστυχώς, το ψυχικό τραύμα εκείνων των ανθρώπων που βίωσαν αυτό το γεγονός είναι βαθύ και μεγάλο. Κάποιοι θα βιώσουν αυτό το τραύμα στην ψυχή τους είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ψυχικό τραύμα μπορεί να πάρει τις εξής μορφές. Το οξύ, το χρόνιο και το σύνθετο τραύμα. Το οξύ τραύμα μπορεί να προκληθεί από ένα πολύ στρεσογόνο και επικίνδυνο γεγονός, το χρόνιο τραύμα είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς έκθεσης σε στρεσογόνες καταστάσεις και τέλος το σύνθετο τραύμα που δημιουργείται λόγω της έκθεσης σε πολλαπλά τραυματικά συμβάντα. Υπάρχει και το δευτερογενές τραύμα, το οποίο περιγράφεται ως μια μορφή ψυχικού τραύματος που προκαλείται σε εκείνα τα άτομα που έχουν πολύ στενή επαφή με κάποιο άτομο που έχει βιώσει στην πραγματικότητα το εκάστοτε τραυματικό γεγονός.
Είναι πολύ σημαντικό, όλοι να καταλάβουμε τη σοβαρότητα αυτού του γεγονότος και να σεβαστούμε τον πόνο που βιώνουν τόσο τα άτομα που βρίσκονταν στο δυστύχημα και πενθούν τους φίλους/ συγγενείς τους αλλά και το πένθος και τον πόνο των συγγενικών προσώπων που βιώνουν τον χαμό των δικών τους ανθρώπων. Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο καθένας θέλει το δικό του χρόνο να επεξεργαστεί μία απώλεια, θέλει τον δικό του χώρο για να πενθήσει για ό,τι έχει συμβεί, να προσπαθήσει να αποδεχτεί το γεγονός καθώς και τον δικό του χρόνο προσαρμογής στην κανονικότητα.
Πρόσεχε λοιπόν, ο άνθρωπος εκείνος είναι «ανοιχτή πληγή», με κάθε μη συμβατό άγγιγμα ματώνει. Πλησίασε με προσοχή και με τρόπο, όπως όταν βάζεις ένα πανί σε μια πληγή για να μην τσούξεις. Έτσι και εκεί. Ακούμπα απαλά, κάθισε δίπλα του χωρίς να μιλήσεις, αρκεί που θα νιώθει την παρουσία σου κοντά του. Δεν θα σου μιλήσει με λέξεις, αλλά με τη σιωπή. Προσπάθησε να καταλάβεις και αν δεν καταλάβεις, άστο… άσε τη στιγμή να φύγει, μην πιέσεις και μην προκαλέσεις τη σιωπή του. Όταν θα είναι έτοιμος, θα έρθει από μόνος του για να σου πει ό,τι θέλει εκείνος.
Μην ξεχνάς, οι λέξεις είναι «κοφτερές», σαν «δίκοπα μαχαίρια» όταν λέγονται σε στιγμές που δεν θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί, καθώς η τοξική τους επίδραση επιδρά σε μεγάλο βαθμό ως προς την ψυχική ισορροπία του ατόμου τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Πολλές φορές, οι εκλογικεύσεις, οι κοινότυπες συμβουλές, είναι ανούσιες και ξέρεις γιατί άνθρωπε; Γιατί εκείνη τη στιγμή το άτομο που «πενθεί» έχει κλείσει το μυαλό του και έχει ‘‘μετακομίσει’’ στο δικό του εσωτερικό σπίτι, επομένως είναι σαν να του χτυπάς επίμονα την πόρτα και να γίνεσαι ενοχλητικός.
Σκέψου πριν ενεργήσεις!
Δεν είναι καθόλου βοηθητικές οι εκφράσεις τύπου, «Προσπάθησε να ξεχαστείς βγαίνοντας έξω», «Είσαι νέος, σίγουρα θα συνέλθεις γρήγορα και θα προχωρήσεις τη ζωή σου», «Ο χρόνος τα θεραπεύει όλα», «Να θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές»… Δεν θέλει να τα κάνει όλα αυτά. Τι νομίζεις ότι δεν τα ξέρει; Ότι δεν τα έχει σκεφτεί; Δυστυχώς, πρέπει να περάσει από αυτό το στάδιο, αν θέλει να το αποδεχτεί. Να συμβιβαστεί !
Ο χρόνος δεν θεραπεύει, ούτε διαγράφει. Βοηθάει τον άνθρωπο που πενθεί, να συμβιβαστεί με αυτή την αλλαγή. Άφησέ τον, δώσε του χρόνο και χώρο. Μην τον πνίγεις και αν δεν μπορείς, φύγε μακριά. Αν δεν κάνεις καλό, φύγε πριν του προκαλέσεις και άλλο κακό.
Μην ξεχνάς…. Να είσαι πάνω από όλα Άνθρωπος!
Για περισσότερα NEA και άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Βιογραφικό Ιωάννας Σκλιάμη
Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Στην πορεία αποφάσισα να ακολουθήσω τα μονοπάτια της Ψυχολογίας κατακτώντας με επιτυχία το δεύτερο πτυχίο μου πάνω στον Τομέα της Ψυχολογίας – BSc(Hons) Psychology στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών (Μαρούσι), διαθέτοντας Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου σύμφωνα με την υπ’ Αρ. Πρωτ: 846923 .
Κατέχω τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εγκληματολογία, στο University of Nicosia. Έχω παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων πάνω σε διάφορα θέματα Ψυχολογίας, καθώς και κάτοχος Εξειδικευμένων Πιστοποιήσεων σε κομμάτια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Ανακριτικής Διαδικασίας και Δικαστικής Ψυχολογίας.
Παράλληλα, συνδυάζω το κομμάτι της Ψυχολογίας με τη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού, έχοντας πιστοποίηση και επαγγελματική εμπειρία στο κομμάτι του HR.